Tuesday, 11 September 2018 08:54

Οικισμός Γιάιλιου στην λίμνη Τελέτσκογιε

Rate this item
(2 votes)

Εικόνες απο τον οικισμό Γιάιλιου, Αύγουστος 2018.

Οικισμός Γιάιλιου βρίσκεται στην βόρεια ακτή της λίμνης Τελέτσκογιε, ιδρύθηκε επίσημα το 1812, αν και σύμφωνα με τα αρχαιολογικά δεδομένα οι άνθρωποι ζούσαν εδώ από την εποχή του ορείχαλκου. Από το 1932 το Γιάιλιου ανήκει στο εθνικό δρύμο της λίμνης Τελέτσκογιε και από το 1998 προστέθηκε στις προστατευόμενες περιοχές UNESCO. Η ονομασία του οικισμού από τα Αλταϊκά μεταφράζεται ως "καλοκαιρινό".

Λόγο της ιδιομορφίας της τοποθεσίας το κλίμα εδώ είναι πιο ζεστό από τα υπολοίπα σημεία της Σιβηρίας. Εκμεταλλεύομενος το γεγονός αυτό, ένας γεωπόνος ο Ράτσκιν, στα μέσα της δεκαετίας 1930, δημιούργησε εδώ κήπους με μηλιές. Αργότερα στο τέλος της δεκαετίας του 1960 οι κήποι καταλάμβαιναν πάνω από 70 στρέμματα. Στην περιοχή ευδοκιμούν πολλά είδη καρποφόρων δέντρων, όπως μηλιές, αχλαδιές και άλλα. Από το 1913 στον οικισμό λειτουργεί μετεωρολογικός σταθμός.

Η είσοδος στον οικισμό γίνεται κατόπιν εγγραφής των στοιχείων σας και πληρωμής ενός συμβολικού εισιτηρίου. Δεν υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος, όπως και όλη η διαδρομή μέχρι εδώ περίπου 75 χλμ, που περνάει από δασική περιοχή. Ηλεκτρική ενέργεια παρέχει ένας σταθμός με φωτοβολταϊκά και γεννήτρια ντίζελ, που λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια. Ύδρευση στα σπίτια δεν υπάρχει, οι κάτοικοι (περίπου 200 μόνιμοι) χρησιμοποιούν ποταμίσιο νερό, πηγές και γεωτρήσεις. Λειτουργεί μόνο ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή, το ίντερνετ παρέχεται από την ίδια εταιρεία και είναι σχετικά αδύναμο.

Στην κετρική παραλία του οικισμού, όπου είναι και το λιμάνι, υπάρχουν δύο πλοία που το ένα ανήκει στον μετεωρολογικό σταθμό και το δεύτερο στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσω αυτών μπορεί κανείς να φτάσει στον οικισμό Αρτιμπάς και Ιογκάτς, όπου γίνεται μετεπιβίβαση στα λεωφορεία ή ταξί.

Στο οικισμό ανθεί ο τουρισμός, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της δύσκολης πρόσβασης μέσω του οδικού δικτύου. Δεν υπάρχουν ξενοδοχεία, όμως προσφέρονται προς ενοικίαση σπίτια ή δωμάτια των κατοίκων έναντι πολύ χαλημής αμοιβής. Λειτουργούν δύο μικρά καταστήματα μινιμάρκετ. Η παραλία εκτείνεται για μερικά χιλιόμετρα και προσφέρεται για μπάνιο, αν και η θερμοκρασία του νερού δεν είναι πολύ υψηλή. Λόγω του ότι ο οικισμός βρίσκεται μέσα στο δάσος στην περιοχή υπάρχουν αρκετά είδη άγριων ζώων. Έχουν παρατηρηθεί αρκετές επισκέψεις από αρκούδες, λύκους, αλεπούδες, αδηφάγους, ελάφια.

Photography: Jholidis & I.Denisova

Ο οικισμός Γιάιλιου στον χάρτη.

Read 49758 times